Pěstování


Haworthia picta, Moerasrivier

Haworthia & Gasteria 

Většina rostlin z rodu Haworthia a Gasteria patří k nenáročným sukulentním rostlinám. V zimě tolerují teploty do 5 stupňů. Přes letní měsíce je dobré rostliny zastínit a zajistit dobré větrání.

V přírodě – V Jihoafrické republice, rostou Haworthie i Gasterie (až na vyjímky) v polostínu, většinou velmi dobře schované mezi trávou a křovinami. To jim zajišťuje ochranu před přímým sluncem a před zvířaty (ovce, kozy), kteří je bez milosti konzumují na potkání. Jen některé druhy, jako například H. leightonii, H.glauca, H. coarctata nebo H. reinwardtii rostou na přímém slunci.

Velkou výhodou při pěstování je to, že většina Haworthii se vejde do květináče 7x7 cm a není problém tak „ubytovat“ velké množství kytek na malém prostoru. Největší zástupci z tohoto rodu dorůstají 15-20 cm v průměru. (např. H. maxima, H. kingiana, H. marginata nebo velké exempláře H. decipiens) Rod Gasteria patří k těm větším sukulentům – některé Gasterie dorůstají růžic o průměru skoro jeden metr. (G. acinacifolia, G. croucheri a jiné), ale lze najít i druhy „malé“ – např. G. baylissiana, G. elaphiae, G. glauca či G. glomerata).


Rostliny zaléváme pravidelně každý týden či čtrnáct dnů po celý rok a v zimních a letních měsících zálivku omezíme. V zimě postačuje zalít jednou do měsíce a v létě, v době největších veder, je dobré zálivku vynechat úplně a zalévat např. když se venku ochladí nebo když zaprší. Hlavní růstová sezona je tedy na jaře (cca od dubna do června) a na podzim (září až listopad).

Rostliny je dobré několikrát během sezony pohnojit. Na trhu je možné koupit mnoho druhů hnojiva. Na Haworthie doporučuji používat hnojivo s vyváženým poměrem Dusík-Fosfor-Draslík. Já ve své sbírce používám Wuchsal Super (dá se koupit např. v OBI).
Haworthia maraisii Crodinie

Většina škůdců se Haworthiim a Gasteriim vyhýbá, moc jim nechutnají. Když už se objeví vlnatka na listech či v kořenech, stačí běžný chemický postřik. Největší hrozba pro rostliny je zálivka ve špatnou dobu v kombinaci s nevětraným prostorem. Voda se dostane do středu růžice a rostliny pak velmi rychle uhnijí. Že se něco děje poznáme podle charakteristického zápachu.

Jaký substrát zvolit? U Haworthii a Gasterii je to velmi jednoduché. Nejjednodušší je namíchat zem pro pokojové rostliny s pískem nebo koupit už hotový substrát pro kaktusy a sukulenty. Mnoho specializovaných pěstíren v zahraničí používá pemzu. Ta je sopečného původu a těží se v Německu okolo města Koblenz. Já v ní mám celou svou sbírku a mám s ní dobré zkušenosti. Jediné riziko je to, že rostliny snadno přeschnou. Proto je nutné zalévat častěji (i v zimních měsících).